Uşak İl Koordinatörlüğü

TKDK BAŞKAN VEKİLİ KALENDER WEB TARIM TV’DE


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkan Vekili Hakan Kalender, internet televizyonu Web Tarım TV’de Surur Kır’ın özel sunumuyla ekrana getirilen ‘’Tarım Gündem’’ programının canlı yayınına konuk oldu.

Kalender, programda yaptığı açıklamada, 2007’de kurulan TKDK’nın Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti katkısıyla oluşturulan kırsal kalkınma fonlarını IPARD Programı kapsamında 42 ildeki yatırımcılara hibe olarak kullandırdığını söyledi.

Proje bazlı yatırımları desteklediklerini belirten Kalender, şöyle konuştu:

“Sağlam, ayakları yere basan, sürdürülebilir, rekabetçi, Avrupa Birliği standartlarına ulaşmayı hedefleyen ve teknoloji kullanımını özendiren modern işletmeler kurulmasına destek sağlıyoruz. Bu kapsamda kriterlerimiz belli. Yatırımcı da bu kriterlere uygun yatırımını yapıp bizlere sunuyor, biz de o şekilde hibe veriyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 14 bin projeyi destekledik. Bu 14 bin projeye 3,6 milyar lira hibe verdik. Verdiğimiz hibe oranı konuya göre değişiyor. Geri kalanını yatırımcı kendisi yapıyor. 3,6 milyar lira hibe sayesinde kırsalda 9 milyar liralık yatırım yapıldı. Bu yatırımlar sayesinde 60 bin yeni istihdam oluştu. Yatırımcılar çeşitli vergilerden muaf, bu da yatırımcıya dolaylı olarak katkı sağlıyor. Bu anlamda 1,4 milyar lira da katkı sağlamış olduk.”

Kadın ve genç yatırımcıya pozitif ayrımcılık

Kalender, daha fazla kadın ve genç yatırımcının desteklenmesi için proje onay aşamasında projelerine ek puan vererek uygulanan pozitif ayrımcılıkla, projelerin  sıralamada daha üst sıralarda yer almasını sağladıklarını vurguladı.

Herhangi bir yatırım düşüncesi olan tüm vatandaşları TKDK il koordinatörlüklerine davet eden Kalender, burada çaylarını içerek detaylı bilgi alabileceklerini kaydetti. 

Cimer