Uşak İl Koordinatörlüğü

3. YEREL TOHUM BULUŞMALARI


Sayın Cumhurbaşkanımızın Saygıdeğer eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendilerinin teşrifi ile, “3. Yerel Tohum Buluşmaları’’ etkinliği Şanlıurfa GAPTAEM Talat Demirören Araştırma İstasyonu'nda gerçekleştirildi.

Programa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Dr.  Ahmet Eşref Fakıbaba, Moritanya Devlet Başkanı’nın Saygıdeğer eşleri Sayın Tekber Mint Melainine Ould Ahmed Hanımefendi, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Milletvekillerimiz ve çok sayıda davetli katıldı.

TOHUM TOPRAĞA, TOPRAK TOHUMA EMANETTİR
Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan konuşmalarına “Yurdumuzun güzel köşesinde, Harran ovasında sizlerle buluşmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Geçtiğimiz aylarda dost ve kardeş Afrika ülkesi Moritanya’ya yaptığımız ziyaret sırasında bize yüreklerini açan ve bizi çok güzel bir şekilde ağırlayan, iade-i ziyaret için şimdi ülkemizde bulunan Moritanya’nın Hanımefendisi ve evlatlarıyla, medeniyet yurdu Şanlıurfa’ya hep birlikte geldik.” diyerek başladı. 
“Toprak bizim sadık yârimizdir. Geldiğimiz ve gideceğimiz yerdir. Altını bereketli üstünü mamur hale getirmek bizim ona karşı sorumluluğumuzdur.” diyerek toprağın önemini vurgulayan Sayın Erdoğan Hanımefendi “Tohum toprağa, toprak tohuma emanettir.” ifadesiyle sözlerine devam etti.
Tohum meselesi stratejik bir mesele olup ülkenin tohum ihtiyacının dışarıya bağımlı olmaksızın kendi kendine karşılanabilmesi, geleceğe ve yeni nesillere yapılan en büyük yatırımdır. Sağlıklı tohum üretiminin önemini vurgulayan Sayın Erdoğan Hanımefendi, son yıllarda tohum üretiminde, veriminde, kalite ve ihracatında önemli gelişmelerin kaydedildiğini ifade ederek iyi örgütlenmenin uluslararası tohumculuk alanında söz sahibi olmaya vesile olacağını, kadın çiftçilerin de desteği ile ata tohumlarını yeniden toprağa döndürmenin doğal şartlara uyum ve organik tarımın sürdürülebilmesi için kolaylık sağlayacağını sözlerine ekledi.
Son olarak Şanlıurfa’nın kardeşçe yaşamın sembol şehirlerinden olduğunu belirten Sayın Erdoğan Hanımefendi, “Din, dil, ırk ayrımı yapmadan yaşama fikrinin tohumları burada atılmıştır. Belki de dünyanın en değerli ata tohumu birlikte yaşama fikrinin tohumudur. Bu tohumu tüm ülkemizde tüm dünyaya yayalım ki sevgi, muhabbet, saygı filizlensin. Bu duygularla tüm dünyanın ilham alacağı bu şehirden ayrılırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza ve toprağın emektarı çiftçi kardeşlerime çok teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerine son verdi.
Program sonrasında hazırlanan stantlar arasında TKDK standını da ziyaret eden Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan TKDK Başkanı ve kurum personelinden TKDK destekleri ve çalışmaları hakkında bilgi aldı.

10 YILDA TOPLAM 1.7 MİLYAR TL TOHUM FİDAN DESTEKLEMESİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, 3. Yerel Tohum Buluşmaları Etkinliğinde yaptığı konuşmada;  “Bu topraklar dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliği ile dünyada üç biyocoğrafyanın kesiştiğini; iki gen merkezini barındıran konumu ve bitki örtüsünde yer alan 12.000 bitki çeşidi ile büyük bir zenginliğe sahip olduğunu” vurguladı. 
Fakıbaba, konuşmasına “Yerel tohumlarımızın hem şifa hem de bir ekonomik değer olarak geleceğe aktarılması, korunması ve yaygınlaştırılması için Bakanlığımızın çok özel görevleri olduğunun bilincindeyiz. Tür çeşitliliğimizin muhafaza edilmesi geçmişte hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir. Gelecekte ihtiyaç duyacağımız gıda için kendine yeterli bir ülke olmamızın ana hatları tarımsal önemi olan türlerin tohumlarını uygun şartlarda muhafaza etmemize bağlıdır. Uyguladığımız tarım politikaları içerisinde önem verdiğimiz alanların başında tohumculuk gelmektedir. Bakanlık olarak tohumculuk politikasını mevcut bitkisel kaynakları koruma altına almak olarak ifade eden Fakıbaba, sözlerine “Tohumluk üretimi için uygun ekolojiye sahip ülkemizde hedefimiz; yurt içi tohumluk üretim kapasitesini geliştirmek, Özel girişimciliğin ağırlıkta olduğu milli bir tedarik sistemi oluşturmak ve uluslararası rekabet gücüne sahip bir milli tohumculuk sektörünün oluşturulmasına öncülük etmektir.” şeklinde devam etti.
Bunun yanı sıra son 10 yılda sertifikalı tohum fidan ve fide kullananlara ve üreticilerimize toplam 1,7 milyar TL destekleme ödemesinin yapıldığını, bu desteklerle tohumculuğun üretim, verim, kalite ve ihracatında ciddi artışlar gerçekleştiğinin önemini vurguladı.

Cimer