Uşak İl Koordinatörlüğü

TKDK İLE HAYAT BULAN YATIRIMLAR


Uşak – Kanatlı eti üreten tarımsal işletme

Yıllık 120 bin broiler ırkı etlik piliç yetiştiriyor

Uşak'ın merkeze bağlı Örencik köyünde 496 bin liralık devlet hibesiyle kanatlı eti üretim tesisi kuran Urziye Kandemir, yıllık ortalama 120 bin broiler ırkı etlik piliç yetiştiriyor.

Çiftçilik ve büyükbaş hayvancılıkla uğraşan Kandemir, bir arkadaşı vasıtasıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklerinden haberdar oldu.

Daha sonra TKDK Uşak İl Koordinatörlüğüne giderek yetkililerden bilgi alan Kandemir, 20 bin 550 broiler ırkı etlik piliç kapasiteli işletme projesi hazırladı ve sundu.

Toplam yatırım tutarı 987 bin liralık projesi için 496 bin lira hibeye hak kazanan Kandemir, kurduğu tesisinde üretim yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Kandemir, yaptığı açıklamada, sürekli içinde kendi işletmesini kurup bir şeyler üreterek katma değer oluşturmak isteği taşıdığını söyledi.

TKDK desteği sayesinde bu isteğinin gerçekleştiğini belirten Kandemir, şöyle konuştu:

''Kadın girişimcilere proje seçimi için sıralamada öncelik tanındığını öğrendiğimde başvuruma cevap alacağıma olan inancım arttı. Başvuru yaptım ve neticesinde modern bir işletmenin sahibi oldum. Projemin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Sabahleyin erkenden kalkıp ekipmanların düzgün çalışıp çalışmadığını tek tek kontrol ediyoruz. Ortalama 6 haftada kesime uygun hale gelen hayvanlar için ilk 20 gün boyunca 3 saatte bir rutin kontroller yapıyoruz. Civcivler biraz daha büyüdükten sonra ise günde 2 kez bu kontroller gerçekleştirilir. Her daim özverili ve kontrollü olmak lazım. TKDK projelerinde otomasyon sistemi ve kontrol panelleri sayesinde işlerimiz kolaylaşıyor.''

Senede 6 dönem civciv yetiştirdiklerini ifade eden Kandemir, yıllık ortalama 120 bin üretim yaptıklarını dile getirdi.

Kandemir, tam zamanlı olarak 2 kişinin istihdam edildiğini belirterek orta vadede yeni kümesler yapmayı ve tesisin kapasitesini artırmayı planladıklarını vurguladı.

Civcivlerin hastalıklara karşı dirençli olması için kekik suyu, sarımsak tozu ve sirke kullandığını aktaran Kandemir, kesime uygun hale gelen hayvanları Uşak'ta anlaşmalı oldukları firmalara sattıklarını kaydetti.

Cimer